Vetítési program

augusztus 20., csütörtök

1.  Előszó – versfilm

A film rövid tartalma:

Vannak élethelyzetek, amik a perifériára küldenek minket. Vannak súlyok, amiket egész életünkben cipelünk. Vannak álmok, amik csak akkor válnak valóra, ha egy-egy botlás után újra és újra felállunk, és vannak félelmek, amikkel szembe kell néznünk, a sok-sok keserűséggel együtt, hogy folytatni tudjuk… Hervay Gizella írását ezek alapján jeleníti meg a film: a mi életünkről szól minden egyes képkocka… akár rejtett, vagy nyílt üzenettel… Budavári Gábor és Kása-Bókkon Tímea filmje.

Időtartam: 6 perc

2. Nagycsütörtök – versfilm

A film rövid tartalma:

A karantén 23. napján, nagycsütörtökön a körülményekre való tekintettel egy garázsban , az autóban ülve tett eleget Turi Bálint szíművész egy vers elmondására való felkérésnek. Dsida Jenő költeménye a közelgő húsvét és az adott vészhelyzet találkozási pontján érte utol…

Időtartam: 2 perc

3. Syrinx – versfilm

A film rövid tartalma:

A történet a pánsíp keletkezésének a mitológiai történetéhez kapcsolódik, ami szerint Syrinx nimfa, Pán, a kecskelábú és kecskeszarvú pásztoristen elől menekülve, ijedtében karcsú nádszállá változott. Pán dühében kivágta a nádast, de nem találta a lányt. Mikor rájött, hogy mi történt, a nádszálat egyenlőtlen hosszúakra vágta, mivel szerelmük is egyenlőtlen volt. A filmben Debussy: Syrinx című fuvola szólódarabja hangzik el, irodalmi alapja pedig Ovidius: Átváltozások című műve. Ács Dominika és Hartenstein Péter filmje.

Időtartam: 3 perc

4. Egyszer…majd…talán! – karanténfilm

A film rövid tartalma:

A kisfilm célja megmutatni egy 10 éves érzéseit, mindennapjait a karantén időszakában. A mindennapi tevékenységek körforgását érzékelteti. Mit él át egy kiskamasz? Mit ért meg az egész vészhelyzetből? A filmben Reményik Sándor: Egyszer majd talán vége lesz című verse is elhangzik. Szereplő: Bukovszky Borbála, rendezte: Bukovszky Orsolya.

Időtartam: 2 perc

5. Apróduó: Luxemburg grófja átirat – karanténfilm

A film rövid tartalma:

Lehár Ferenc: Luxemburg grófja – Gyerünk tubicám operettátiratát készítette el egy 8 éves lány és egy 9 éves fiú a karantén idején. Az összetartozás érzése mellett a humor kapja a főszerepet. Balla-Daragó Laura filmje.

Időtartam: 3 perc

6. Defekt – játékfilm

A film rövid tartalma:

Az éjszaka közepén egy nő hazafelé tart a kislányával, amikor az autójuk defektet kap. A semmiből bukkan fel egy idegen férfi és felajánlja segítségét. A nő kissé bizalmatlan és úgy érzi nincsenek biztonságban, ezért megpróbál kiutat találni a helyzetből. A film Los Angelesben különdíjas lett. Írta és rendezte: Gál Sándor. Szereplők: Gerlits Réka, Szitás Balázs, Balla Riana Emma, Gulyás Ádám. (I’m Film Production)

Időtartam: 15 perc

7. Címkék nélkül – dokumentumfilm

A film rövid tartalma:

„Először is és mindenekelőtt – gyerek vagyok. Autizmussal élek. Elsősorban nem „autista” vagyok. Az autizmusom a teljes személyiségemnek pusztán egy része.” A film egy autista kisfiú szemével mutatja be a világot. Peresztegi Hanna filmje.

Időtartam: 6 perc

8.Két vaddisznó meg a kislány – karanténfilm

A film rövid tartalma:

A budakalászi tévéstúdióban a karantén miatt már hetek óta ugyanaz a műsorvezető lány van, aki kétségbeesetten próbál műsort kreálni. Kéri a nézőket, készítsenek érdekes video felvételeket telefonjaikkal és küldjék el az élő adásba. Majd egy nem várt fordulat során a felvételeket beküldők a világ számos pontjáról az állatok döbbenetes viselkedéséről tudósítanak…És akkor még megjelenik a stúdió bejáratánál az a két vaddisznó… Pozsgai Zsolt Balázs Béla-díjas rendező filmje (Szentendrei Médiaközpont).

Időtartam: 49 perc

9. Rozgonyiné – játékfilm

A film rövid tartalma:

A huszonéves Juli és Bence házasodni készülnek. Egy különös éjszakán, miután Bence egy ártatlannak tűnő megjegyzést tesz arra, hogy Juli nem képes helytállni férfiak között, Juli Bence legénybúcsúztatóján köt ki. Ha kapcsolatuk túl is éli ezt az éjszakát, semmi sem lesz a régi… A film Arany János Rozgonyiné című balladájának mai adaptációja. Rendezte: Szeleczki Rozália. Szereplők: Törőcsik Franciska, Göndör Laci, Lazók Mátyás, Baki Dániel , Georgita Máté Dezső, Laboda Kornél, Korom Anna, Vándor Ádám, Pokorny Lia, Nagy Lili

Időtartam: 22 perc

10. Könnyű leckék – dokumentumfilm

A film rövid tartalma:

A Könnyű leckék egy gyönyörű tizenhét éves szomáliai menekült lány magyarországi beilleszkedésének története. Kafia két évvel ezelőtt egyedül érkezett hazánkba, azóta egy budapesti gyermekotthonban lakik és készül a magyar középiskolai érettségire. A film intim mikrohelyzeteken keresztül mutatja meg, hogyan szakít egy szomáliai lány a felnőtté válás küszöbén szinte mindennel, ami gyermeki identitásának és mintáinak fontos eleme volt otthon, hogy új életet kezdhessen Európában. Zurbó Dorottya filmje (Éclipse Film).

Időtartam: 78 perc

11.Foglyok – játékfilm

 

A film rövid tartalma:

Az Oscar-díjas Deák Kristóf új filmje. 1951-ben Budapesten egy átlagos család élete a feje tetejére áll, amikor hajnalban a hatalom képviselői toppannak be hozzájuk – ám kitelepítés helyett beköltöznek, a saját lakásukban ejtve foglyul a családot. És mindenki mást, aki csak az ajtóhoz merészkedik… Telnek a napok, magyarázat nincs, az egyre abszurdabb összezártság, a titkok és a félelem pedig lassan kikezdik a lakás foglyainak idegeit. Egy hihetetlen, de igaz történet, melynek producere a Bujtor István-díjas Osváth Gábor és Dreissiger László (Filmfabriq Kft.).

Időtartam: 88 perc

X