Vetítési program

augusztus 19., szerda

1.  Tort ül a kondor – animációs film

A film rövid tartalma:

Mit megragadni a kéz se képes,
Egyszer tiszta, másszor véres,
Hegytetőről nézve a tó fenekére,
Kint és bent lassan összeérett.

Egy vadász, egy robot, egy óriás szalamandra és egy madárlény különleges kapcsolatán vezet végig a kevert technikájú kisfilm, Helstáb Martintól.

Időtartam: 6 perc

2. Székely Éva megmenekülése – animációs film

A film rövid tartalma:

A nemrégiben elhunyt úszóbajnok, Székely Éva megmenekülése a nyilas razzia elől. A film az Auschwitz-Birkenau koncentrácós tábor felszabadulásának évfordulója és a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából született. Bartúcz Anna filmje.

Időtartam: 3 perc

3. Tesók – animációs film

A film rövid tartalma:

A megsemmisült emberi civilizáció romjain egy Fiú és a disznója belebotlik valamibe (vagy valakibe), ami teljesen felforgatja az addigi gondtalan életüket. A döntéseik nemcsak barátságukat, hanem az életüket is kockára teszik. Nagy Marci filmje (Konstrum, BalFilm, Filmfabriq, Daaz).

Időtartam: 15 perc

4. Once a Good Man – játékfilm

A film rövid tartalma:

A főszereplő barátnője túladagolja magát. A férfi nem tudja elfogadni a tényt, hogy kedvese nincs többé és bosszút esküszik: megszállottan üldözi a dealert. Rendezte: Berkes Bence (London Film Academy).

Időtartam: 5 perc

5. Spiritusz – játékfilm

A film rövid tartalma:

Józsi bácsi saját portája előtt árulja kertjében termett barackjait. A közelben azonban új zöldségesbódé nyílik, s az apó és a bódé tulajdonosa közt komoly háború roban ki. Rendező: Tápai Gergely (Winner Demon Films).

Időtartam: 15 perc

6. Dalok a labdatérről – versfilm

A film rövid tartalma:

Ady Endre, a nagykárolyi gimnazista kötekedő, magányos játékosként maradt meg társai szemében, a saját útját járta. A Dalok a labdatérről című versének feldolgozása a közösségi élményből kimaradó, kirekedő diák látomása. Czene Zoltán rendezése (Elephant Studio).

Időtartam: 3 perc

7. Maradni – versfilm

A film rövid tartalma:

Nádasdy Ádám Maradni, maradni című verse a társas kapcsolat, az érzelmi környezet, a pszicjhés béke iránti vágy megfogalmazása. A film a versre készített, karanténban született interpretáció. Cseri Hanna és Dohy Balázs versfilmje.

Időtartam: 3 perc

8.Csillagrendszer alatt – versfilm

A film rövid tartalma:

Amikor jó sorunk van ritkán gondolunk bele, hogy mi is sokszori kilátástalan helyzetbe kerülhetünk, lábunk alól kicsúszhat a talaj. Keresztúry Mária versfilmje ezt a nehéz helyzetet jeleníti meg. Rendezte: Varga József.

Időtartam: 4 perc

9. THERAPY – dokumentumfilm

A film rövid tartalma:

A portréfilm Szilágyi Rudolf képzőművészt mutatja be, akit az emberek között létre jövő kapcsolatok gyógyító hatása épúgy érdekel és inspirál, mint a szó lélektani ereje. A film rávilágít az alkotói folyamat alakulására is. Karkecz Gergő filmje.

Időtartam: 22 perc

10. Mesélő téglák -dokumentumfilm

A film rövid tartalma:

Csere János Balatonboglár mellett hozta létre a saját köztársaságát, amit Bugaszegnek nevezett el. A bugaszegi birtok látogatók tömegeit vonzza; János bácsi korát meghazudtolva veti bele magát újabb és újabb téglaépületek építésébe. Sajátos humora és személyisége áthatja a filmet, hiszen az Ő lénye nélkül a téglák sem mesélnek. Krista Noémi filmje.

Időtartam: 7 perc

11. Ardere et lucere! – Lángolj és világíts! – dokumentumfilm

A film rövid tartalma:

Clairvaux-i Szent Bernát, francia ciszterci szerzetes a 12. században sokat tett azért, hogy a ciszterci rend egész Európában elterjedjen. A film felkeresi azokat a magyarországi ciszterci rendeket, művészeket és sportolókat, akiknek köszönhetően ma is tovább él Szent Bernát egyik legfőbb tanítása: „Ardere et lucere! – Lángolj és világíts!” Klötzl Géza filmje.

Időtartam: 60 perc

12. Szokásjog – játékfilm

A film rövid tartalma:

Benedek, a fiatal futball ultra a meccsnapokért, a szombati balhékért és hűséges, szurkoló bajtársaiért él. Amí számára ez szenvedély, addig másoknak céltalan erőszak. Egy nap azonban neki is döntenie kell, hogy egész életén át egy csapatot követ, senkit nem kímélve, vagy saját útjára lép. Rendezte: Füzes Dániel. Főszerepben: Nagy Márk.

Időtartam: 34 perc

13. Casting – játékfilm

A film rövid tartalma:

A 18 éves Júlia egy szegény bányavárosban él bátyjával. Egyik nap szerencsét próbál egy modell castingon, annak reményében, hogy új életet kezdhet majd külföldön. A casting során azonban kiderül, hogy valójában pornófilm szereplőket keresnek. Júlia váratlanul olyan helyzetbe sodródik, amiben veszélybe kerül a tisztessége. Rendezte: Írta és rendezte: Csoma Sándor, főszerepben: Blénesi Kincső.

Időtartam: 28 perc

14. A Rubens lány – játékfilm

A film rövid tartalma:

Léna (Bajor Lili) zavart tinédzser, aki a testsúly problémáival van elfoglalva, készül a szalagavatójára, de még nincs meg a tökéletes ruhája, és kísérője sem akadt. Osztálytársai és édesanyja folyamatos nyomása alatt áll. Hogyan segíthet Rubens egy összezavarodott tinédzseren? A Balázs Béla-díjas Dér András filmje (Focusfox Kft.).

Időtartam: 23 perc

15. Vércsék – játékfilm

A film rövid tartalma:

A “Vércsék” egy magyar kisváros serdülő lány válogatott kézilabda-csapata. Edzésekkel, versenyekkel, utazással telnek a napjaik. Életük a játékról, az összetartozásról szól. Vagy kellene, hogy szóljon. A tizenöt éves Franci a csapat legjobb játékosa. Gondterhelt, elege van. Élete nagy döntése előtt áll: kilép a csapatból. Kész arra, hogy elveszítse a csapatot, a barátait. Meg kell tennie, azért, hogy kiálljon értük is. Legjobb barátja, Flóra, a délután folyamán még próbálja jobb belátásra bírni, de hiába. Amikor Franci felkeresi az edzőt, legjobb barátnőjét találja a férfinál… Szabó Szonja filmje (Umbrella Kreatív Műhely Kft.).

Időtartam: 18 perc

X