Vetítési program

augusztus 18., kedd

1.  Spencer–Hill Cartoon Show vol 1. – animációs film

A film rövid tartalma:

A Bűnvadászok című Bud Spencer – Terence Hill film első jelenetének 2D animációs modern parafrázisa. Az alapot a klasszikus Bujtor szinkron szolgáltatja. A karakterek a színészek stilizált karikatúrái. A mozgatási stílus a tradícionális papírkivágásos animáció digitális változata. Porpáczy Zoltán képzőművész filmje (Studio Gretti).

Időtartam: 2 perc

2. Inside – animációs film

A film rövid tartalma:

Egy mese, amely egy öreg, poros, régen használt hegedű belsejében játszódik. Miután egykori gazdája újra rátalál a hangszerre, rendbeteszi, felújítja, s a hegedű tovább öröklődik. Ekkor derül ki, hogy valaki a hegedű belsejében lakozik. Az ő szemszögéből kísérhetjük végig a hegedű és újdonsült gazdájának fejlődését, sorsát. Rénes Márton alkotása. (Budapesti Metropolitan Egyetem).

Időtartam: 4 perc

3. Egy Darab Csokoládé – animációs film

A film rövid tartalma:

Minden valami kisebbel, kevésbé megfoghatóval kezdődik… Egy darab csokoládé. Kérsz belőle egy harapást? Heim Vilmos filmje.

Időtartam: 2 perc

4. Emma – játékfilm

A film rövid tartalma:

Cselényi Emma ötödikes lány, akit az osztálya kiközösít. Elhunyt nagymamája virágos ruháját veszi fel farsangon, s amikor a többiek gúnyolni kezdik, megalázzák, azon az osztálytársán vezeti le dühét, aki nem áll ki mellette, pedig az egyetlen, aki pontosan tudja, milyen sokat jelent számára ez a ruha. A film Arany János A méh románca című balladájának modern kori átdolgozása. Rendezte: Rudolf Olivér, írta: Kungl Zsigmond. (Színház- és Filmművészeti Egyetem)

Időtartam: 16 perc

5. Papa úszni tanít – játékfilm

A film rövid tartalma:

A 6 éves Vivi rettenetesen fél a víztől. De édesapja úszóleckéje után rájön, hogy vannak szörnyűbb dolgok az életben a gyermekmedencénél… Írta és rendezte: Bíró Melinda

Időtartam: 14 perc

6. Egy lány a villamosban – versfilm

A film rövid tartalma:

Egy villamosútnyi tér és idő. A lány, kezében egy könyvvel, a betűk világába merül, szinte már tudomást sem véve a körülötte zajló történésekről. A “betűk lelke” már az övé, oda nem törhet be a világ gonoszsága, legyen bármilyen sivár is az élete. Versfilm az irodalom hatalmáról, Tóth Árpád nyomán. Kenesei-Holics Réka és Conti Péter versfilmje.

Időtartam: 3 perc

7. A visszajáró – versfilm

A film rövid tartalma:

Nemes Nagy Ágnes azonos verse alapján a film az elmúlást, az élet érzékenységét, a pillanat szépségét, a fiatalságot és az öregedést mutatja be. Egy nő visszaemlékezése a múltba, a jelen nyomasztóan szürke, mégis egyszerű elfogadásával. Tóth Karolina alkotása.

Időtartam: 2 perc

8. Ajtót nyitok – versfilm

A film rövid tartalma:

József Attila a vers rövidségével és annak egyszerűségével kiválóan érzékelteti azt az ürességet, amit édesanyja, halálával maga mögött hagyott. A film készítésénél is a vers dolgozzott. A fő helyszín József Attila szülőháza Budapesten, a Gát utcában. Hegedűs Bori versfilmje.

Időtartam: 3 perc

9. Reggelim a vacsorád – játékfilm

A film rövid tartalma:

Luca frissen diagnosztizált cukorbetegként első napjait tölti a kórházban, amikor váratlanul kap egy új szobatárst; Noémit, aki felnyitja szemét és megmutatja, mit jelenthet az egyéni szabadság. Írta és rendezte: Pantyi Petra Berta. (ELTE/Paprika Studios)

Időtartam: 19 perc

10. Válaszúton – játékfilm

A film rövid tartalma:

Deni a börtönből szabadulva a családjánál keres menedéket, amit kihasználva a strichelésből élő nevelőapja, egy feladattal bízza meg őt. Ez a „munka” az áhított érvényesülést hozhatná meg a számára a családban, azonban ehhez idővel sorsdöntő nehézségekkel kell szembe néznie. Rendezte: Chilton Flóra. (Önismereti Filmes Műhely)

Időtartam: 31 perc

11. Budapest megvár – karanténfilm

A film rövid tartalma:

Az üres Budapest ikonikus tereit Feledi János táncművész lakja be, Lukács Miklós cimbalomzenéjére előadott koreográfiájával. Rendezte: Végh Vozó Zoltán (Vozo Films)

Időtartam: 2 perc

12. Az ütésálló kontaktlencsereklám – karanténfilm

A film rövid tartalma:

Otthoni körülmények között forgatott igazi karanténfilm, amely egy kitalált abszurd termék irreális rövid reklám spotja. Körtési András kísérleti karanténfilmje.

Időtartam: 1 perc

13. Jövő szerdán – játékfilm

A film rövid tartalma:

Egy lány a telefonját bújva sétál az utcán, majdnem elüti az autó. Egy abortusztanácsadásra siet és tele van titkokkal.

Időtartam: 13 perc

14. Az Ispotály – Madarakról, emberségről – dokumentumfilm

A film rövid tartalma:

A Mályi Madármentő Állomás éves szinten 1300-1500 sérült madár és más kisemlős ellátásával foglalkozik.A sérült madarak, kisállatok gyógyulása, újak születése, az állatmentők élete testközelből. A film narrátora Bánfi Kata színművész. (Kováts István Film)

Időtartam: 30 perc

15. Anyukám álmát – dokumentumfilm

A film rövid tartalma:

Lilkó egy érzékeny lelkű Down-szindrómás kamasz. Óvodás kora óta szeret tornázni. Anyukája és nagymamája segítségével számos versenyen vett részt, 2015-ben például a Los Angeles-i Speciális Olimpiai Játékokon. 2019-ben azonban szembesülnie kellett azzal a ténnyel, hogy akármennyire is jó tornász, nem vehet részt a következő Speciális Olimpián. Bicsák Boglárka filmje.

Időtartam: 20 perc

16. Most van most – játékfilm

A film rövid tartalma:

Szilvi egy hirtelen döntés alapján lelép az esküvőjéről és beugrik egy szabadnapos taxis autójába. Petya, a taxis próbálja elmagyarázni, hogy épp nem dolgozik, de Szilvi belefojtja a szót. Petya laza, humoros srác, ugyanakkor érző ember is, aki megunta a jogászkodást, és helyette taxiba ült. A film kettejük története. A taxival egyetlen nap alatt körbeutazzák Budapestet és környékét, még a Balaton-felvidékre is eljutnak. Ezalatt egyre jobban megismerik egymást… Rendezte: Szajki Péter (ZLS Productions ). Szereplők: Tompos Kátya, Mohai Tamás, Básti Juli, Scherer Péter, Mészáros András, Kovács Lehel, Lovas Rozi, Zrinyi Gál Vince, László Zsolt, Járó Zsuzsanna, Faragó András, Elek Ferenc, Rainer-Micsinyei Nóra, Andai Kati, Borbiczki Ferenc, Nyakó Júlia, Takács Zalán, Lukács Dániel

Időtartam: 90 perc

X