augusztus, 2020

szom.22aug.10:0019:00Bujtor István Emlékverseny10:00 - 19:00

Több

Esemény leírása

Tabu Oldtimer Vitorlás Kupa a Kenese-Almádi-Kenese-Aliga-Kenese útvonalon.

Huszonkét évvel ezelőtt született meg az ötlet, hogy tradicionális fahajók számára rendezzenek túraversenyt a Balatonon, amely egyben a régi hajók seregszemléje is. Az eseményre minden évben az augusztus 20-ához legközelebb eső szombaton kerül sor Balatonkenesén. Öt éve dr. Kollár Lajos, a Magyar Vitorlás Szövetség elnöke felajánlotta a Tabu Kupát egyben Bujtor István Emlékversenynek.

A verseny alapötletét egy 80-as években a Starnbergi-tavon gyönyörű, régi hajók számára rendezett verseny adta, amelyre a Tabu hajó tulajdonosát, Kollár Lajost is meghívták. Innen indult az ötlet, hogy érdemes ezeket régiségeket egy seregszemle erejéig összehozni.

Az első Tabu Kupa olyannyira jól sikerült, hogy felvetődött az ötlet, ne csak régi hajók, hanem veterán autók is szerepet kapjanak a rendezvényen. Ez azóta már szokássá vált, így a Tabu Kupa nyitórendezvénye a verseny előtti pénteki napon a „Klasszikus Autók a Balatonnál” veteránautó felvonulás a Balaton északi partján.

A programsorozat augusztus 21-én, pénteken kezdődik Alsóörsön, ahol egy rövid fogadással és megnyitóval kezdetét veszi a rendezvény. Ezután az autók Balatonfüred felé veszik az irányt, Bujtor István szobrához és itt egy közös megemlékezéssel és koszorúzással egybekötve beszédet mond Bujtor Judit, Bóka István, Balatonfüred polgármestere, végezetül pedig dr. Kollár Lajos.

Ezután következik egy közös fogadás, majd a klasszikus autók bemutatója várja a helyi lakosokat és turistákat. A veterán autók felvonulnak a Balaton északi partján, Alsóörs, Balatonfüred, Tihany vonalán, majd Balatonszemesen a Bujtor István Filmfesztiválra látogatnak, ahol Bujtor István sírjának koszorúzásánál is részt vesznek. A megemlékezés után térnek vissza az autók Balatonkenesére, aztán következik a díjkiosztó.

Másnap, augusztus 22-én 10 órai rajttal indul a Tabu Kupa a Kenese-Almádi-Kenese-Aliga-Kenese útvonalon.

A rendezvényen körülbelül 30-40 hajó, s 300 fő részvételére számítunk, az esemény igazi turisztikai attrakciónak számít. Az eseményen együttműködik a Balatonfüredi Önkormányzat, a Balatonkenesei Önkormányzat, valamint a Tihanyi és Alsóörsi Önkormányzat is.

Helyszínek: BALATONKENESE, BALATONALMÁDI, BALATONALIGA

Időpont

(Szombat) 10:00 - 19:00

Hozzászólás írása

X