Bujtor István filmfesztivál Balatonszemes

A fesztiválról

Bujtor István

filmfesztivál

Balatonszemes

A program előzményei, célja

A Magyar Versmondók Egyesülete kezdeményezéséhez Balatonszemes Önkormányzata, a Balatonszemesi Latinovits Zoltán Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeum és a Latinovits Emlékmű Alapítvány is csatlakozott 2009-ben, amikor a színész-producer halála után közvetlenül útjára indította a Bujtor István Filmfesztivált, előbb független/amatőr filmes alkotók és alkotóközösségek, majd professzionális stúdiók számára is.

Mintha ma lett volna az a pillanat, amikor a nagyszerű színész és rendező halálát követően megszületett az elhatározás és első ízben rendeztük meg a Bujtor István Filmfesztivált, amely komoly helyet vívott ki magának nemcsak az amatőr-alternatív filmeseknél, hanem a professzionális filmes alkotók és műhelyek körében is. A Bujtor István Filmfesztiválon sikeresen szerepelt alkotások a későbbiek során különböző hazai és nemzetközi versenyeken is eredményesen mutatkoztak be. Több olyan fiatal filmes fordult meg körünkben, akik a későbbiekben a professzionális szakmát választották és életrajzokban, megnyilatkozásaikban büszkén hivatkoznak a szemesi Bujtor István Filmfesztiválra. 2018-ban a filmes stúdiók, magyar és nemzetközi koprodukciók és független alkotók részvételével igazi áttörést értünk el, amikor professzionális körülményeket sikerült megteremteni annak érdekében, hogy a magyarországi és közép-európai filmszakmai rendezvények élvonalába kerüljön a program.

A Bujtor-filmekről

Az már évek óta tendencia a magyar televíziózást illetően, ha nyár van, akkor mindig előkerülnek olyan régi filmremekek, amelyeket a szabadságukat töltő felnőttek, vagy a vakációzó iskolások újra és újra szívesen megnéznek. A XX. század magyar filmgyártása bővelkedett a kicsiknek, nagyoknak szóló alkotásokban. Az egyik legjobb balatoni páros Bujtor István és Kern András filmjei mára már klasszikusokká nőtték ki magukat. A Balaton szerelmeseinek egyértelműen varázslatos nosztalgiát idéznek, de valljuk be, nagyon kellett a sikerhez az is, hogy Bujtor ennyire rajongott a Balatonért. Képes volt több ezer nézővel megszerettetni a tó hangulatát, és még máig tömegeket vonz a képernyő elé Ötvös Csöpi valamint Kardos doktor karaktere. A Bujtor-filmek a rendszerváltoztatás előtti és utáni években készültek: sokak számára egyszerűen megunhatatlan, kicsit mindig visszavisz a ’80-as évek Magyarországába – még akkor is, ha ez csak egy film és megírták a forgatókönyvét, és megvillantottak olyan képkockákat a 80-as évek elején, amiről még csak álmodozni lehetet. Különös töltetet ad a filmeknek, hogy mindegyik történet a Balaton környékén játszódik. Az Ötvös Csöpi filmek kitalálója maga, a főszereplőt is megformáló Bujtor István volt. Az ötlet, hogy készítsen Magyarországon egy akciófilmet onnan ered, hogy annak idején a népszerű Piedone filmek főszereplőjének ő adta a magyar hangját. Állítólag épp Bud Spencer volt az, aki egy találkozásuk alkalmával felvetette az ötletet Bujtornak. Az 1980-ban elkészült A Pogány Madonnának nem jósoltak sok sikert, már csak azért sem, mert az akkori szocialista világban egy krimivígjátéknak nem nagyon volt helye. A jól kitalált történetnek, a remek karaktereknek, az akció és a humoros jelentek elegyének köszönhetően azonban a nézők körében népszerűvé vált. Ennek köszönhetően a későbbiekben folytatása is lett Ötvös Csöpi és Kardos Doktor közös bűntényfelderítéseinek. A Pogány Madonna, a Csak semmi pánik, az Elvarázsolt dollár, a Hamis a baba és a Zsaruvér és csigavér 1-2-3 örök balatoni filmklasszikusokként maradnak meg a tudatunkban.

Bujtor a filmek készítése során ügyelt a kor elvárásaira is: Mivel a szocialista világképre nem vetett volna jó szemet, ha a bűnözők tisztességes magyar állampolgárok közül kerülnek ki, így például egy csavart kellett vinnie A Pogány Madonna történetébe. A nyelvi nehézségek elkerülése végett a vitorlásversenyre érkező külföldiek többsége magyar származású, Érdekesség, hogy a film szereplői azért kaptak különféle beceneveket (Csöpi, Doktor, Öcsi, Szivar stb.), mert csak így lehetett elkerülni az akkoriban kötelező elvtársozást. Ezekkel a „csavarokkal” előrevetítette a rendszerváltoztatás gondolatát, lehetőségét is.

A fesztivál célja: emléket állítani Bujtor István Balázs Béla-díjas színművész, rendező, producer szellemi örökségének, beleértve az életműben meghatározó humor és rejtély kettősségének mai filmes jelenlétét. Ehhez mérten a Bujtor István Filmfesztiválra olyan filmeket várunk, amelyek megfelelnek az alábbi tematikák valamelyikének:

 • a vidámság, a könnyedség és a humor jegyében készült alkotások,
  tekintettel a sokoldalú művész munkásságának e meghatározó szegmensére
 • valamilyen rejtély, bűnügy, titok körül zajló cselekményt feldolgozó filmek
 • a költészet valamely eleme, egy vers feldolgozása, vagy költői életművek bemutatása
  filmes formanyelven, illetve eszközökkel
 • az emberi lét sokszínűségét bemutató film, egy vagy több cselekményszállal és fordulattal.

Az alábbi műfaji kategóriákban lehet nevezni:

 1. játékfilm
 2. dokumentumfilm,
 3. ismeretterjesztő film
 4. animációs, fikciós, kísérleti rövidfilm
 5. versfilm

A filmeket előzsűri válogatja a versenyprogramba. A beválogatott alkotásokat közönség előtt vetítjük Balatonszemesen, a Latinovits-Bujtor dinasztia egykori lakóhelyén, mai végső nyughelyén, a Balatonszemesi Latinovits Művelődési Házban és a szabadtéri moziban, a Kontakt Kertben. A filmeket a fesztiválon a vetítést követően szakmai zsűri értékeli. A négy műfaji kategória nyertesének alkotói, alkotócsoport esetén képviselői repülőjegyet nyernek a cannes-i filmfesztivál idejére, filmjük pedig bekerül a Kaleidoszkóp nemzetközi VersFesztivál programjába is.

A fesztivál alapítója: Kiss László, a fesztiváligazgató Lutter Imre.

A fesztiválon a nagy Ötvös Csöpi filmek, mint A Pogány Madonna, a Csak semmi pánik, Az elvarázsolt dollár és a Hamis a baba, valamint a Zsaruvér és csigavér című sorozat mellett olyan filmeket is megnézhet a közönség, mint A Pendragon legenda című magyar történelmi krimi, Latinovits Zoltán és Bujtor István főszereplésével, és vetítjük A három testőr Afrikában című, Rejtő Jenő azonos című regényéből készült 1996-ban bemutatott filmvígjátékot is Bujtor István rendezésében.

A több napos fesztivál augusztus 20. előtt zajlik Balatonszemesen, és a legtöbb program ingyenes. A Filmfesztivált retro filmzenei koncertek színesítik, és díjátadásokkal és konzultációval zárul. A fesztiválra érkező vendégekkel közösen a szervezők meglátogatják Bujtor és Latinovits végső nyughelyét, valamint a Latinovits Emlékmúzeumot is.

2019-ben a szakmai program erősségét a nagyszámú közönség, a zsűri folyamatos konzultációja, a filmes workshopok és a díjeső is mutatja. Bujtor Balázs, Lutter Imre fesztiváligazgató, Janisch Attila filmrendező, zsűrielnök és Kiss László fesztiválalapító a zsűri társaságában adta át a X. Bujtor István Filmfesztivál versenyprogramjának díjait. A fődíj az egymillió forintos összdíjazás mellett a kategóriánként elnyerhető Bujtor István-díj volt, amely Bujtor saját hajóját, a Tamangot ábrázolja. A díjat Árvay Zolta képzőművész készítette.

Addig míg 2018-ban 67 nevezett alkotásból 25-öt válogatott be a zsűri a Filmfesztivál programjába, addig 2019-ben már 106 benevezett hazai és külföldi film közül 53 izgalmas alkotás került be az idei versenyprogramba. 2020-ban már az előzetes érdeklődések alapján mintegy 150 nevezést várunk, melyek 40%-a dokumentumfilm kategóriában versenyez majd az eddigi statisztikák alapján.

A Filmfesztivál szervezői a Latinovits Emlékmű Alapítvány mellett a Balatonszemesi Latinovits Zoltán Művelődési Ház, Könyvtár és Múzeum, a Magyar Versmondók Egyesülete. A korábbi években a rendezvény megvalósulását támogatta a Magyar Művészeti Akadémia, az NKA Közművelődési Kollégiuma, Balatonszemes Önkormányzata, valamint az Aktor Produkció Nonprofit Kft. és a myspace produkció Kft. A rendezvény költségvetése mára már közel 12MFt, melyet a támogatásokon és saját forrásainkon felül a nevezési díjakból, valamint a belépődíjas programokból, kísérő rendezvényekből (koncertekből, színházi előadásokból, workshopokból, hajókirándulásokból stb.) tudunk finanszírozni.

A fesztivál programjáról

A fesztivál programja az elmúlt évek alatt egyre színesebb lett, a látogatói létszám megtízszereződött. A Balatoni programturizmus szempontjából is kiemelkedő érdeklődésre számot tartó rendezvénnyé nőtte ki magát a Bujtor István Filmfesztivál. Idén a program látogatóinak száma már elérte az 5000 főt, míg a kezdetekkor mindössze 4-500 fős látogatói létszámmal bírt.
Mivel a rendezvény minden évben augusztus 20. körül kerül megrendezésre, Balatonszemesen, így a turisták körében is kedvelt programról beszélhetünk: van olyan a rendezvény látogatóinak körében, aki pl. kizárólag a Filmfesztivál miatt választotta ezt az időpontot a nyaralásának és utazott el Balatonszemesre Nyíregyházáról, vagy az ország más részéről.

2020-ban immáron 11. alkalommal kerül megrendezésre a Bujtor István Filmfesztivál, melynek programjában ingyenes filmvetítések, koncertek, színházi előadások is megtalálhatók, a versenyfilmek vetítése mellett. Emellett számos szabadidős programlehetőséggel, kézműves vásárral, ételudvarral, vitorlázási lehetőséggel várjuk a látogatókat.

A fesztivál mára teljesen belakta Balatonszemest. A 2019-es filmfesztiválon már jól működött az úgynevezett árukapcsolás is, tehát a vetített kultikus filmekhez párosított kísérőprogramokra még több látogatót sikerült becsábítanunk.

2019-hez hasonlóan idén is fergeteges programkavalkáddal készülünk: a rendezvény „A nagy csinnadratta” elnevezéssel, Bujtor Balázs vezetésével, rendőr Zsigulis felvonulással indul, s a fesztivál ideje alatt a versenyfilmek vetítése mellett folyamatosan és ingyenesen, Bujtor filmekkel várjuk az érdeklődőket a Kontakt Kert szabadtéri mozijában és a Latinovits Zoltán Művelődési Házban.

A Művelődési Ház udvara „ételudvarrá” alakul, ahol Bujtor István kedvenc ételei mellett a filmjeiben megjelenő ikonikus gasztronómiai elemek is megtalálhatók majd, mint pl. tükörtojás zsemlével (Kardos doktor reggelije a füredi hajóállomáson, Pogány madonna), Nagy fröccs (Matuska kedvenc itala), vajas kenyér szalámival/libamájjal vagy csak üresen.

Emellett a gyerekes családokat kézműves foglalkozásokkal, játszóházzal, meseszínházi előadással várjuk. A 80-as, 90-es évek legendás Bujtor filmjei mellett így a gyerekek megismerhetik a szintén akkori híres mesefigurákat, Csukás István alkotásaiból. A kikötőből Bujtor hajók indulnak sétahajózásra, bemutatva és informálva a vendégeket a forgatási helyszínekről és a vízi jelenetekről éppúgy, mint Bujtor István vitorlázási szokásairól.

Az Ancsika Kertmozi és Kultkertben szintén filmvetítésekkel és előadásokkal várjuk az érdeklődőket, míg a Zenepavilonban filmzenei koncerteket szervezünk.

Elmaradhatatlan programelemei a Bujtor István Filmfesztiválnak a zarándoklat a sírkertbe, ahol megkoszorúzzuk Bujtor István és Latinovits Zoltán síremlékét, valamint a szabadtéri templomban szentmisén emlékezünk a magyar film ikonikus alakjaira, Bujtorra és Latinovitsra.

Sajtóvisszhang

A fesztiválról 2019-ben minden jelentős orgánum beszámolt. A Retro Rádió óránként tudósított. Riportokat, interjúkat készített a TV2 Mokka, az ATV Start, az M1 Híradó, a Duna TV Balatoni nyár, az M5 Kulturális híradó, a Hír TV Paletta, a Főnix TV, a Somogy TV, a Kossuth Rádió, a Klasszik Rádió, az Info Rádió, a Klubrádió, a Karc FM, a Jazzy Rádió és a Part FM. Az írott orgánumok között kiemelten foglalkozott a rendezvénnyel az MTI, a Magyar Nemzet, a Blikk, a Bors, a Vasárnap Reggel, a Somogyi Hírlap, a Színház és a Versmondó folyóirat, és minden megyei napilap. Az online térben több mint 200 ezren nézték meg a fesztiált népszerűsítő kisfilmet, a Facebookon 80 ezer ember kapcsolódott be a fesztivál programjaiba, hírt adott a hirado.hu, az Origo, az Index, a 24.hu, a 168 óra, a Gondola, a színház.org, a port.hu, a programturizmus, a hajozas.hu, a vasarnap.hu, a vers.hu, a vitorlazzitthon.hu, a propeller, a kapos.hu, a Szeretlek Magyarország, a filmszakadas.hu, az mma.hu (Magyar Művészeti Akadémia), az szfe.hu (Színház- és Filmművészeti Egyetem), a csalad.hu, a balaton.info, a Fidelio, a Ridikül, a magyarteatrum (Magyar Teátrumi Társaság), a kultura.hu, a Hírstart, a teol, a veol, a boon, a bama.hu és még számtalan másik orgánum.

X